Kunst en geschiedenis een prima combinatie
Hoe maak je van een voormalig koetshuis een museum dat geen museum mag heten? Met heel veel creativiteit en een goed concept.
Het voormalige koetshuis van het Palthehuis was verworden tot een opslagruimte met een aantal grote, onverplaatsbare, objecten erin die op het eerste oog geen enkel verband hielden met het onderwerp van het museum dat geen museum mag heten, Oldenzaal als Hanzestad, handel vroeger en nu.
De ingrediënten
Een 18e-eeuws weefgetouw, een wijzerplaat van de Plechelmus uit 1938, een schouw, een middeleeuwse muur, een paar enorme, oude gevelstenen, een zandstenen vloer en een oude poort, alles scheef en historisch.
Er waren bovendien al een interactief spel gemaakt en drie animaties die het verhaal vertelden over Oldenzaal als Hanzestad. Er moest dus een soort decor komen. Ook hadden we in de opslag een prachtig glazen wandobject gevonden van Willem Heese met als onderwerp textiel.
Kunst en geschiedenis
Na heel hard werken kom je nu binnen in een 14e-eeuwse stijlkamer waar je een spel kan spelen. We hebben heerlijk veel kringlopen afgestruind op zoek naar de juiste potjes en pannetjes en andere props.
In de ‘tussenruimte’ werden we ‘geholpen’ door het Agnesklooster, ondernemende middeleeuwse begijnen die handelden in textiel waardoor het weefgetouw, dat veel toeristen graag zien, ook ineens mee ging doen.
In de ruimte waar vroeger de koets stond en daarna de Archeo Hotspot huisde was er plek voor grote foto’s, zelfgemaakte en van het internet.
Gaandeweg ontstond het idee van digitale archeologie. In plaats van graven in de grond, speuren op het internet.
Er waren ook nog 88 stenen, gekregen van andere Hanzesteden bij de viering van 750 jaar Oldenzaal die tot nu een redelijk zielloos bestaan leden in het gemeentehuis. Deze stenen kregen een plek in een kast in de vorm van een huis waardoor ze ineens buursteden werden. Googel maar eens twee van die steden en je vindt van alles.
Door de ruimte te ontdoen van alles wat wel weg mocht kreeg het zijn geheel eigen kwaliteit. Je kunt nu door de ruimtes lopen en alleen plaatjes kijken, je kunt ook door de ruimtes lopen en de teksten lezen, en van alles leren over de handel, en je kunt je middels de qr-codes laten inspireren tot meer onderzoek op het internet. Nu veel archieven worden gedigitaliseerd is daar ongetwijfeld nog van alles te ontdekken door dingen in het Hanze Huis te combineren.
Je kunt ook nog de Plechelmus digitaal beklimmen en we hebben een peuterselfiespot gemaakt. De achtergrond verbeeldt de hedendaagse handel in Oldenzaal, gevestigd op bedrijventerrein Hanzepoort. De cirkel is rond.
Creativiteit
De journalist van de Tubantia omschreef het als volgt: “Voor het project Digitale Hanze werd een beroep gedaan op de ontwikkelaars van Beeldbouw, die hun creativiteit los lieten. Het resultaat mag er zijn. Het Hanzehuis is een plek geworden waar verleden, heden en toekomst van de handel in Oldenzaal samenkomen. Bezoekers kunnen op originele wijze meer te weten komen over de Hanzeperiode van de stad, maar ook over het ondernemende Oldenzaal van nu. Daarmee heeft het Hanzehuis niet alleen een toeristische functie, maar scoort het ook op educatief en economisch vlak.”