kerstboom vol met wensen

Binnenkort wordt de wens kerstboom van Mark van Loon-Beeldbouw weer opgebouwd in het stadhuis van Enschede. Hij wordt gebruikt tijdens het WinterWonderland en de Stadsherberg. Maar waarom is de wenskerstboom niet groen?

Kerstboom zonder zilver ballen

Om te beginnen moet ik zeggen dat wanneer het om  gaat ik heel ouderwets ben: een kerstboom is een echte, groene boom met zilveren ballen en versiering.De wenskerstboom is echter een ander verhaal, het is naar feit en functie een prikbord vermomd als kerstboom. Hij kan elk jaar weer worden op- en afgebouwd. Vast stond dat ik het ontwerp niet wilde maken als een groene, gestileerde driehoek zoals je dat vaak ziet. Het eerste beeld waar ik van uit ging was dat van een alternatieve hoogspanningsmast. De uitwerking daarvan werd echter snel te star en te statisch; te veel constructie en te weinig boom.

Met nog steeds de mast in mijn achterhoofd heb ik een snelle tekening gemaakt die in een keer goed was.

Het beeld en de constructie moesten feitelijk samenvallen en er net zo crispy en flonkerend uitzien als een echte kerstboom. De gebruikte kleuren zijn niet in de eerste plaats gekozen als kleur maar als eigenschappen van het materiaal.

Blank hout, kurklinoleum en ijzerwaren bepalen samen het uiterlijk van de boom.

Het zijn allemaal losse onderdelen die pas in combinatie met elkaar en door de constructie de ‘gestallt’  van een kerstboom maken. De stam is van hout, de takken van kurk en de bouten en moeren die het geheel bij elkaar houden zijn de glimmers van de kerstboom. De wensen van de mensen die aan de boom worden geprikt zijn de ballen die de boom versieren.